Ново изследване, което открива над 22 редки патогена в червата

...
 Ново изследване, което открива над 22 редки патогена в червата
Коментари Харесай

Нов вид ПСР открива редки вируси и бактерии в червата

 

Ново проучване, което открива над 22 редки патогена в червата (вируси, бактерии, паразити), към този момент се ползва в Клиниката по гастроентерология на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “. Мултиплексният фекален ПСР е с потвърден резултат при пациенти с хронична диария или такива с хронични възпалителни чревни болести (ХВЧЗ), оповестиха от лечебното заведение.

Методът е изключително потребен на лекарите при хора с Болест на Крон и Улцерозен колит (най-честите ХВЧЗ), които подлежат на скрининг преди началото на лекуване с биологична терапия. „ Причината е, че биологичната лекарства потискат имунитета при тези пациенти и е значимо преди започването им да няма никакви инфекции в организма, които биха намалили резултата от лекуването “, изяснява доктор Иван Лютаков, който е гастроентеролог в най-голямата Клиника по гастроентерология у нас, която се намира в столичната болница.

При пациенти с хронична диария (над 3 изхождания на ден или най-малко едно воднисто изхождане на ден в продължение на 3 месеца) уредът може за 2 часа да откри какъв е причинителят и да се стартира съответно лекуване. „ При нас постоянно идват хора с неизяснено заболяване, които са били прехвърляни от доктор на доктор, минали са през няколко колоноскопии без да се откри източника на болестта, а най-после се оказва, че казусът им е напълно явен и изцяло лечим с верния медикамент “, споделя доктор Лютаков.

Гастроентерологът разяснява, че апаратът може да се употребява за проучване и на деца, защото е в положение доста бързо да открие ротавируси, норовируси, аденовируси при тях, които са доста устойчиви, елементарно заразяват и могат да провокират съществени последствия. Подходящ е за тестване при остра диария и при възрастни.

Тестването става с фекална проба, а резултатите са доста по-надеждни от елементарните микробиологични проучвания, които са по-малко чувствителни и постоянно „ пропущат “ някои от по-редките причинители.

„ За страдание, към този момент проучването не се реимбурсира по здравна каса и е относително скъпо, само че се надявам, че колкото повече навлиза в практиката, толкоз повече ще пада цената му. В началото по този начин беше и с цените на ПСР тестванията при ковид, само че с всеобщото им нахлуване цената им доста се намали. В момента преговаряме с фирмата-производител да включим още редки причинители, които пробата да улавя, като запазим същата цена “, окуражен е младият гастроентелолог.

 
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР